O le a le LCD feavea'i?

A feavea'i LCD(Liquid Crystal Display) o se ituaiga o tekonolosi mata e masani ona faʻaogaina i masini feaveaʻi e pei o smartphones ma tablets.O se fa'aaliga mafolafola e fa'aogaina ai tioata vai e fai ai ata ma lanu i luga o le lau.

O lau LCD e aofia ai le tele o laulau e galulue fa'atasi e maua ai le fa'aaliga.O vaega autu e aofia ai se moli tua, se vaega o tioata vai, se faamama lanu, ma se polarizer.O le moli pito i tua e masani lava o se faʻamalama poʻo le LED (Light-Emitting Diode) o loʻo i tua o le lau, e maua ai le faʻamalamalamaga talafeagai.

O le vaega o tioata vai o loʻo tu i le va o laupepa e lua poʻo le palasitika.O tioata vai e faia i molelaʻau e mafai ona suia lo latou faʻaogaina pe a faʻaogaina se eletise eletise.E ala i le faʻaogaina o ala eletise i vaega patino o le lau, e mafai e tioata vai ona pulea le ala o le malamalama.

O le fa'amama lanu e nafa ma le fa'aopoopoina o le lanu i le malamalama e ui atu i tioata vai.E aofia ai le mumu, lanu meamata, ma le lanu moana filiga e mafai ona faʻagaoioia taʻitoʻatasi pe tuʻufaʻatasia e fatu ai le tele o lanu eseese.E ala i le fetuunaiga o le malosi ma le tuʻufaʻatasia o nei lanu muamua, e mafai e le LCD ona faʻaalia lanu eseese ma lanu.

O faʻapipiʻi polarizer o loʻo tuʻuina i luga o itu pito i fafo o le LCD panel.Latou te fesoasoani e pulea le faʻaogaina o le malamalama e ui atu i tioata vai, faʻamautinoa o le lau e maua ai se ata manino ma vaʻaia pe a vaʻaia mai luma.

Pe a faʻaogaina se eletise eletise i se pika patino i luga o lemata LCD, o tioata vai i totonu o lena pika e fetaui lelei i se auala e poloka pe faʻatagaina le malamalama e ui atu.O lenei faʻaogaina o le malamalama e fatuina ai le ata poʻo le lanu e manaʻomia i luga o le lau.

O LCD feaveaʻi e ofoina atu le tele o mea lelei.E mafai ona latou tuʻuina atu ata maʻai ma auʻiliʻili, toe gaosia saʻo lanu, ma iuga maualuga.E le gata i lea, o tekonolosi LCD e masani lava ona sili atu le malosi-lelei pe a faatusatusa i isi tekinolosi faʻaalia e pei ole OLED (Organic Light-Emitting Diode).

Ae ui i lea, o LCD e iai foʻi ni tapulaʻa.E masani lava ona fa'atapula'aina le va'aiga, o lona uiga e mafai ona fa'aleagaina le lelei o le ata ma le sa'o o le lanu pe a va'ai i itu tuga.E le gata i lea, o lau LCD e tauivi e ausia ni uliuli loloto talu ai o le moli tua e faʻamalamalamaina pea pika.

I tausaga talu ai nei, OLED ma AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) faʻaaliga ua maua le taʻutaʻua i le telefoni feaveaʻi ona o lo latou lelei i luga o le LCD, e aofia ai faʻatusatusaga sili atu, vaʻaiga lautele lautele, ma mea manifinifi foliga.Ae ui i lea, o loʻo faʻaauau pea le faʻaogaina o tekonolosi LCD i le tele o masini feaveaʻi, aemaise lava i filifiliga faʻatatau tupe poʻo masini faʻapitoa faʻaaliga manaʻomia.

wps_doc_0


Taimi meli: Iuni-30-2023